Máte rádi omeletu? A co takhle ji trochu vyšperkovat. Udělat ji vyšší a se spoustou zeleniny a pár kousky uzeného masa, které můžete vynechat a přichystat si bezmasou frittatu.

Bez řečí a hned na recept

Necháme se inspirovat Itálií a připravíme si jejich frittatu neboli zeleninovou omeletu. Výborné syté jídlo, když máme náladu na slanou snídani. Nic složitého a zhruba za dvacet minut je snídaně hotová.

Co dát do frittaty

Když vybíráme, co dát do frittaty, je to docela zábava. Vybíráme podle toho, co máme doma. Využijeme zeleninu: hodí se papriky, rajčata, pórek, jarní cibulka, mrkev, lilek, cuketa, kadeřávek, dát tam můžeme ale i houby.

V našem receptu není, ale dá se přidat také nastrouhaný sýr.

Tipy pro přípravu

Frittata má být opečená z obou stran. Připravujeme ji na pánvičce, ideálně s nepřilnavým povrchem Nejdříve necháme směs na mírném plameni zatuhnout a vytvořit zespoda zahnědnutou vrstvičku. Zhruba po pěti minutách frittatu opatrně podebereme a obrátíme a dopečeme z druhé strany.

Otáčet ji můžeme pomocí další pánve nebo talíře. Druhou možností je to, že rozpálíme troubu na 180-200 °C a pánev se zatuhlou frittatou do ní dáme zhruba na 5-10 minut.

Příprava frittaty se zeleninou a uzeným masem

Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: asi 10 min.
Náročnost: *
Počet porcí: 1 velká nebo 2 menší

Ingredience

  • 3 plátky anglické slaniny (100 g uzeného)
  • 1/2 malé červené papriky
  • 1 lžíce oleje
  • pár lístků petrželky nebo kousek kadeřávku
  • kousek pórku (ca. 6 koleček)
  • 2-3 vejce
  • případně rajče na oblohu
  • pepř
  • sůl

Postup

Anglickou slaninu nebo uzené maso nakrájíme na nudličky. Na pánev kápneme olej a přidáme slaninu. Necháme ji trochu opéct. Děrovanou lžicí ji pak vyndáme a dáme stranou do mísy.

Připravíme si zeleninu a nakrájíme na požadované tvary. Chystám proužky, případně kolečka v případě pórku. Papriku dáme do pánve a osmažíme ji doměkka. Přesuneme do mísy, spolu s pórkem, uzeným a petrželkou nebo kadeřávkem.

V míse rozklepneme vejce, které osolíme, opepříme a rozšleháme. Vlijeme do mísy a vše rozšleháme. Pánev vymastíme, nalijeme vaječnou směs se zeleninou a rovnoměrně ji rozmístíme. Pomalu opékáme pod pokličkou asi 5 minut. Když zespodu frittata zezlátne, podebereme ji a obrátíme na druhou stranu. Druhou variantou je to, že dáme pánev do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova.

Hotovou frittatu necháme povystydnout, a pak ji nakrájíme na výseče. Můžeme ozdobit plátky rajčat.

Užijte si příjemné ráno

Lucie

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *