Možná používáte kupovanou granolu. Není nic snazšího, než si připravit domácí a dát do ní suroviny, které vám chutnají. Pojďme na to!
Granola bývá častou součástí snídaní. Když si ji koupíte v obchodu, můžete v ní najít kromě výborných ingrediencí také ty, které tam zkrátka nechcete. Co to vlastně je granola? Granola je směs z ovesných vloček, semínek, ořechů a medu. Někdy v ní bývají jiná sladidla, která zajistí, že po upečení vznikne křupavá směs.
Co dát do granoly kromě vloček?
Vločky mohou být ovesné, pohankové, ale i třeba i amarantové.
Semína: lněná semínka, dýňová semínka, chia semínka.
Ořechy: vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy a další druhy ořechů.
Sladidla: med, javorový sirup, čekankový sirup, hnědý cukr.
Dochucení: skořice, muškátový oříšek, sůl.
Další ingredience: sušené ovoce, kokosové plátky, kokosový olej, ale třeba i kakao.
Tipy pro přípravu granoly
Během pečení je směs nezbytné alespoň jednou promíchat. Zajistí se tak rovnoměrné opečení a nepřipálí se. Při pečení se bytem rozvoní neuvěřitelná vůně. Po upečení je potřeba granolu nechat dobře vychladnout, a pak ji rozdrtit na požadované kousky a přesypat do uzavíratelný nádoby.
Jak připravit snídani s granolou
Tak, máme hotovou granolu, která nám vydrží na několikrát. Granolu můžeme kombinovat s jogurtem podle vaší volby. Výborný je třeba selský jogurt. Kromě toho můžeme přidat kousky čokolády, rozinky. Výborné je také čerstvé ovoce, jako jsou jahody, borůvky, víno, maliny, ostružiny, pokrájený banán, ale i jablka a hrušky.
Příprava domácí granoly
Doba přípravy: 10 min.
Doba pečení: 20-30 min., 160 °C
Náročnost: *
Počet porcí: 1 sklenice

Ingredience
- 150 g ovesných vloček
- 2-3 lžíce medu
- 2 lžíce kokosového oleje
- hrst nakrájených mandlí
- hrst lněných semínek
- 1 lžička skořice
- špetka soli
Postup
Troubu předehřejeme na 160 °C. Připravíme si plech a vyložíme ho pečicím papírem. Na něj nasypeme vločky, mandle, semínka, skořici a sůl. Kokosový olej necháme rozpustit a nalijeme ho na vločky. Přidáme med a vše promícháme tak, aby med pokryl vločky.
Plech dáme do do předehřáté trouby a pečeme 20-30 minut. V polovině pečení směs promícháme. Když hotovou granolu vyndáme, bude měkká. Vystydnutím ztvrdne a vytvoří plát. Ten pak rozlámeme do podoby, která nám vyhovuje a nasypeme do připravené sklenice.
A jak si připravit snídani? Granolu před konzumací dáme do misky, přidáme bílý jogurt a třeba i ovoce, které máme k dispozici.
Užijte si příjemné ráno
Lucie