Palačinky nemusí být vždy sladké. Pojďte si po ránu vychutnat tyto slané palačinky s náplní z avokáda a vajíčka.

Hned na recept

Avokádo je vynikající ovoce a jako snídaně krásně zasytí. Nový oblíbenec. Úplně ideální mi přijde s česnekem, ale někdy je také dobré chuť trochu pozměnit, takže tentokrát jen decentní verze.

Tipy pro přípravu

Při přípravě palačinek je třeba počítat s odležením těsta alespoň 20 minut. Je to důležité proto, aby se aktivoval lepek obsažený v mouce. Nádobu s těstem přikryjte potravinářskou fólií a nechte ji odležet v lednici. Pokud ráno nestíháte, klidně těsto připravte už večer. Ráno ho jen promíchejte. To je každopádně třeba provádět, před každým nabráním těsta. Když zjistíte, že je po odležení ještě potřeba naředit, tak mléko dokápněte.

Pokud máte rádi hodně náplně, přidejte jedno vejce a možná 1/2 až 1 další avokádo. Mně stačilo množství v receptu. Avokádu chuťově sluší citron a pořádná dávka čerstvě namletého pepře.

Příprava palačinek s náplní z avokáda a vajíčka

Doba přípravy: 20 min., 20 min. odležení těsta
Doba vaření: asi 20 min.
Náročnost: *
Počet porcí: zhruba 6 palačinek (podle velikosti pánvičky)

Ingredience

Palačinky

  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 125 g hladké mouky
  • špetka soli
  • máslo nebo olej na opékání

Náplň

  • 2 velká vejce uvařená natvrdo, oloupaná
  • 1 rozmačkané avokádo
  • pár kapek olivového oleje
  • citronová šťávě dle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • na ozdobu zelené lístky (polníček, špenát, rukola), rajčátka

Postup

Uvařte vejce natvrdo. Do malého kastrůlku dejte vejce a zalijte ho vlažnou vodou, důkladně osolte a přiveďte k varu. Od doby varu se smí vařit přesně 10 minut. Pak ho prudce ochlaďte. Delší vaření by mohlo způsobit zezelenání žloutku.

Palačinky. Do mísy rozklepněte vejce, zalijte je mlékem a postupně vmíchejte mouku. Směs osolte. Výsledkem bude řídké těsto. Důkladně ho rozšlehejte, nesmí v něm být hrudky. Hotové těsto dejte do ledničky a nechte ho 20 minut odpočívat.

Těsto vyndejte z lednice a důkladně ho promíchejte. Rozehřejte pánev, pomocí mašlovačky ji potřete tukem a nechte ji rozehřát. Pak do pánve nalijte těsto a nakláněním pánve ho rozprostřete po celé pánvičce. Když se začne palačinka odchlipovat, zkontrolujte, jestli už je nazlátlá, a obraťte ji. Opečte palačinku i z druhé strany.

Hotovou palačinku dejte na talíř a zakryjte ji hlubokým talířem, aby zůstala teplá. Přichystejte palačinky ze všeho těsta.

Náplň. Z vajec vyndejte žloutky do misky, rozmačkejte je vidličkou. Avokádo rozřízněte malým nožíkem, vyndejte pecku. Pak si vemte na pomoc ostrou lžičku a vyloupněte dužinu. Přidejte olej, citronovou šťávu. Bílky nastrouhejte nadrobno nebo je nasekejte ke směsi, promíchejte a osolte podle chuti. Znovu promíchejte. Vemte si vždy jednu palačinku, potřete ji náplní a srolujte ji. Můžete podávat třeba s rajčaty.

Užijte si příjemné ráno

Lucie

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *