Ke snídani si také můžete dát francouzský toast. Na tuto sladkou dobrotu se dá využít sezónní ovoce, nyní třeba právě jablka.

Hned na recept

Říká se jim pavézky, nebo spíše smažené pavézky. Toto francouzské jídlo se v zemi původu nazývá „pain perdu“. Plátky bílého pečiva se obalí v těstíčku z vajec a mléka a osmaží na tuku. Různě se mohou dochucovat a zdobit.

Tipy pro přípravu

I když je na francouzský toast ideální toustový chléb, můžete na něj využít různé zbytky tvrdšího pečiva. Namočením do vajíčka opět změknou a díky koření bude navíc delikatesní.

Tloušťka pečiva by neměla být příliš silná, aby tekutina stihla hezky proniknout dovnitř a také aby se krásně opekl. Opékat chléb se bude nejlépe na nepřilnavé pánvi. Toust chutná nejlépe hned po přípravě.

Na karamelizovaná jablka se používá sladidlo: bílý cukr, třtinový cukr, vynikající je i med.

Příprava francouzského toastu s karamelizovaným jablkem

Doba přípravy: 5 min.
Doba vaření: asi 24 min.
Náročnost: *
Počet porcí: 2

Ingredience

  • 3 vejce
  • 150 ml mléka
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • špetka zázvoru
  • špetka soli
  • 6 plátků toastového chleba
  • 60 g másla
  • dobrý jogurt (třeba selský)

Na jablka

  • 60 g másla
  • 2 jablka rozkrájená na měsíčky
  • 2 lžíce medu na karamelizování

Postup

Na karamelizovaná jablka dejte do nepřilnavé pánve máslo a nechte ho rozpustit. Přidejte jablka a za občasného obracení (asi 2 minuty) by měly změknout. Přidejte med a jablko v něm obalte. Každou chvilku obracejte a vařte dalších zhruba 4–5 minut. Jablko by mělo zkaramelizovat. Vypněte pánvičku a jablko nechte v teple.

Do mísy rozklepněte vejce, mléko, koření a sůl. Pracujte vždy s jedním plátkem toastového chleba. Do směsi krátce namočte chléb, otočte ho a nechte okapat.

Na nepřilnavé pánvi rozehřejte polovinu másla. Francouzský toast připravujte postupně. Vždy opékejte 2 minuty z každé strany, dokud nebude dozlatova a hezky propečený. Pak ho dejte stranou na talíř a zakryjte hlubokým talířem. Opečte zbývající množství.

Na každý chléb dejte karamelizovaná jablka a jogurt a můžete pokapat třeba javorovým sirupem nebo medem.

Užijte si příjemné ráno

Lucie

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *