Další díl ze seriálu ovesná kaše na 100 způsobů. Tentokrát něco pro milovníky karamelu a teplého banánu. Tahle kombinace je totiž božská.

Hned na recept

Jak už jsem uváděla, ovesná kaše nemusí být vždy jen s cukrem a skořicí, případně s grankem. Měli jsme tu vynikající ovesnou kaši s karamelizovaným jablkem. A teď přichází na řadu banán. Musí být velmi zralý, pak je krásně slaďoučký a při tepelné úpravě s třtinovým cukrem a máslem se z něj stane neuvěřitelně lahodná záležitost. Díky němu bude také kaše sladká, no a pak tu zbyde troška karamelové šťávičky na polití. Vše korunují pokrájené vlašské ořechy. Když je ještě nasucho opražíte… Vážení, takhle začínat ráno, je slast.

Tipy pro přípravu

Abyste měli po ruce dobře vyzrálý banán, tak si ho zamrazte do zásoby (nakrájejte dle potřeby a dejte do malých krabiček tak akorát na jednu porci). U nás je poměrně často tak nějak trochu tmavší banán v zásobě. Pokud taky jste milovníky banánů, velmi zralý banán využijete i třeba na vynikající snídaňové banánové lívance.

Příprava vločkové kaše s karamelizovaným banánem a ořechy

Doba přípravy: 5 min.
Doba vaření: 10 min.
Náročnost: *
Počet porcí: 1

Ingredience

  • 350 ml polotučného mléka
  • 50 g ovesných vloček
  • špetka soli
  • 40 g třtinového cukru
  • 2 lžíce vody
  • 1 velký zralý banán
  • 10 g másla
  • 1⁄2 lžičky mleté skořice
  • hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Postup

Do malého kastrolku nasypte vločky, zalijte je mlékem, mírně osolte a pomalu je přiveďte k varu. Můžete na provonění přisypat i trochu skořice, ale lze ji dát jen navrch. Můžete mírně přisypat trochu třtinového cukru, ale banán bude velmi sladký, takže další doslazování není úplně potřeba. Na středním plameni vařte asi 2–3 minuty. Kastrol sundejte z plotny, přiklopte pokličkou a nechte odstát. Stačí necelých 5 minut.

Do malé pánve s nepřilnavým povrchem nasypte 20 g třtinového cukru a přidejte dvě lžíce vody. Pomalu zahřívejte, dokud cukr nezačne mírně bublat. Oloupejte banán. Nyní záleží na tom, jaký tvar budete chtít. Kolečka nebo rozpůlené kousky banánu? Já zvolila rozpůlené kousky. Nakrájejte je. Do bublajícího cukru přidejte banán řezem dolů a vařte na mírném plameni. Když cukr začne hnědnout, přidejte máslo, sporák ztlumte a počkejte, než se máslo rozpustí.

Vločkovou kaši dejte do misek, mírně posypejte skořicí. Ozdobte kaši banánem, šťávičkou a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.

Užijte si příjemné ráno

Lucie

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *