Tento špenát nemá nic společného s podivnou hmotou ze školních jídelen. Se smetanou, sýrem a dochucený česnekem je zkrátka ideální. A to i po ránu.
Můžete využít stroužek česneku, ale to se příliš nebude líbit vašemu okolí. Vynikajícím řešením je proto sušený česnek. Tento lahodný toast je další z vynikajících snídaní. Možná ještě musím zapracovat na studených variantách slaných snídaní, ale ty teplé… to je zkrátka radost sama. A tak se má snídat!
Tipy pro přípravu
Základem je cibulka. Je lepší na menší kostičky, ty mé ale byly trochu větší. Po opečení ale chutnaly skvěle a ve směsi vůbec nepředstavovaly rušivý element.
Než dáme špenát na toast, je lepší ho oblanšírovat. To je proces, při kterém zelenina rychle a krátce projde varem v osolené vodě, a pak zamíří do misky s ledovou vodou. Tím se prudce ochladí. Proč blanšírujeme? Tímto krátkým spařením se zelenina změkčí, zůstane ale její křupavost. Díky soli pak špenát dobře chutná a také vypadá.
Špenátová smetanová směs je poměrně sytá. Na toast proto není třeba velmi vysoká vrstva.
Příprava toastů se smetanovým špenátem
Doba přípravy: 5 min.
Doba vaření: 15 min.
Náročnost: *
Počet porcí: 1 (2 syté toastové chleby)

Ingredience
- 125 g čerstvého špenátu
- 1 lžíce másla
- 1 střední cibule
- 2 velké lžíce smetany ke šlehání
- dle potřeby trocha mléka
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 vrchovatá lžíce parmazánu
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 2 plátky toastového chlebu
Postup
Do většího hrnce dejte vařit vodu a osolte ji. Zatím omyjte špenát a připravte si misku s ledovou vodou. Když začne voda vřít, dejte do ni na 30 sekund špenát. Pak ihned špenát sceďte a dejte do misky s ledovou vodou. Po vychladnutí ho nechte vykapat a vymačkejte přebytečnou vodu, aby špenát nebyl příliš rozmočený.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Do pánve dejte máslo a nechte ho rozpustit na středním plameni. Přidejte cibuli a vařte do měkka, trvá to zhruba 5 minut.
Do pánve přilijte smetanu a případně trošku mléka. Dochuťte solí, sušeným česnekem, čerstvě namletým pepřem a přidejte špenát. Promíchněte. Vypněte sporák a nastrouhejte parmazán a promíchejte, aby se směs propojila.
Opečte si tousty a špenátovou směs na ně naneste.
Užijte si příjemné ráno
Lucie