Ideální zimní snídaně. Vydatná a ze zásob. Slaná ovesná kaše s parmazánem nikdy nechutnala líp. Přidejte k ní zeleninu a vajíčko a budete najedeni na dlouho dopředu. Možná v lednici, spíži či mrazáku najdete podobné poklady.
Dáváte si stále jen sladkou ovesnou kaši? A co ji zkusit naslano? Je vynikající. Pokud máte doma zásobu zavařených nebo zamrazených hub, sáhněte po nich. Hodí se i kadeřávek, třeba ze záhonu.
Tipy pro přípravu
Základem je vločková kaše. Mohou to být ovesné vločky, ale také jáhlové nebo pohankové vločky. Místo sladidla přijde do kaše sůl a nastrouhaný parmazán. Neuvěříte, jak skvěle chutná.
Jako přílohu dáme zelenou zeleninu, kterou máme k dispozici. Nemusí to vždy být špenát. Nyní v téměř zimě je skvělý kadeřávek. Nepochybuji o tom, že si někdy toto jídlo připravím i s kapustou, protože zima bez kapusty pro mě není to pravé. Ke kadeřávku jsem dala kolečka pórku. Můžete ale třeba zvolit šalotku.
A nechyběla porce hub, v mém případě předvařené a zamražené. Když je mám takhle hotové, stačí už jen chvilka na prohřátí a je hotovo. Pokud nejsou uvařené, je třeba připočítat jejich přípravu.
K výživné snídani můžeme přidat i vajíčko, já si přichystala „volské oko“. Navrch mohou přijít bylinky, pokud máme čerstvé na parapetu. Skvělá je petrželka i pažitka.
Příprava slané kaše s kadeřávkem, houbami a vajíčkem
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: 10 min. (bez vaření hub)
Náročnost: *
Počet porcí: 1

Ingredience
Na kaši
- ½ hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek mléka
- špetka soli
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
Příloha
- 1 lžička řepkového oleje
- 1 hrstička pórku na kolečka
- 1/2 hrnku předvařených hub
- necelý hrnek kadeřávku bez řapíku
- 1 vejce
- sůl, čerstvě namletý pepř
- na posyp petrželka, pažitka
Postup
Do kastrolu dejte ovesné vločky, zalijte je mlékem a trošku osolte. Zahřejte a za občasného míchání nechte vařit na mírném plameni asi 5 minut, pak ji sundejte z plotny, přikryjte a nechte 2-3 minuty stát. Vmíchejte parmazán.
Do třetiny pánvičky na kapku oleje rozklepněte vajíčko a připravte „volské oko“. Posolte ho a opepřete. Kadeřávek pokrájejte na menší kousky a na druhé části pánvičky ho nechte na oleji mírně změknout, stejně jako pórek. Na třetí části pánvičky připravte houby. Na prohřátí jim stačí chvilička.
Hotovou kaši dejte na talíř. Přidejte prohřátou zeleninu, houby a nakonec vajíčko. Můžete posypat petrželkou nebo pažitkou.
Užijte si příjemné ráno
Lucie