tapiokovy pudink

Ještě jste neobjevili legrační bílé kuličky ve skleničce? Tapioka a tapiokové perly jsou hitem už dlouho. Na ráno pro vás máme recept na tapiokový pudink.

Hned na recept

Tapioka je vlastně škrobový produkt. Získává se z kořenu manioky, který roste v Jižní Americe. Mohou si je dát alergikové i příznivci vegetariánské, veganské či paleo stravy. Tapioka je velmi kalorická. Protože je tapioka plná škrobu, neměli by ji příliš konzumovat cukrovkáři.

Tapioku můžeme sehnat v podobě mouky a perel. Nejoblíbenějším produktem z tapioky je tapiokový puding. Můžete si ho koupit ve zdravé výživě, ale samozřejmě si ho připravit doma. V základu potřebujete jen tapiokové perly, mléko a něco na dochucení. Tapioka je totiž absolutně bez chuti.

Tipy pro přípravu

Tekutina. K přípravě pudinku můžete použít kravské mléko, variantou je ale také mandlové či kokosové mléko.

Ochucení. Jak už jsem zmínila, tapioka je bez chuti, pokrm je třeba dochutit. Já využila konzervované yuzu, což je citrusový plod. Typický je pro svou nahořklou chuť, protože ve směsi bývají i kousky kůry. Obsahuje 3x víc vitamínu C než citron, pořádnou dávku energie a antioxidantů.

Tapiokový pudink se často ochucuje cukrem, případně medem a kokosem. Můžete ale využít i marmeládu, džem, šťávu.

Pudink můžete skladovat v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží až 4 dny. Tapiokový puding je výborný teplý i studený.

Příprava tapiokového pudinku

Doba přípravy: namočení přes noc, 5 min.
Doba vaření: 10 min.
Náročnost: *
Počet porcí: 2

tapiokovy pudink detail ve sklenicce

Ingredience

  • 1 hrnek suchých tapiokových perel
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek mléka
  • 4 kapky vanilkového extraktu
  • 6 lžiček yuzu ze sklenice nebo jiné ovoce (jahody, maliny, rybíz, borůvky, banán apod.)

Postup

Suché tapiokové perly nasypte do misky a zalijte je 2 hrnky vody a mlékem a nechte přes noc namočené v lednici, aby nabobtnaly. Pak se budou vařit kratší dobu.

Druhý den dejte vše do hrnce a přiveďte k varu. Asi za deset minut vše zhoustne a vznikne pevný puding. Pak můžete hrnec sundat z plotny.

Pak už doslaďte podle chuti ovocem. Yuzu je sladko-hořké, takže další dochucení není příliš potřeba. Směs můžete ještě ochutit pár kapkami vanilkové esence.

Naservírujte tapiokový pudink podle fantazie. Ovoce může být ve skleničce dole i nahoře jako ozdoba.

Užijte si příjemné ráno

Lucie

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *