Lívance, to je klasika. Pokud se vám líbí ty americké, není nic snadnějšího, než si takové rychlé a nadýchané pancakes připravit doma.

Hned na recept

Takzvané americké lívance jsou na chuť mnohem lehčí, protože, co si budeme říkat, od kvasnic příliš lehkosti čekat nemůžeme. Ať už jsou lívance z droždí jakkoliv nadýchané, jsou zkrátka kynuté. Pokud pancakes nesníme plný talíř, přejedeni se cítit nemusíme.

Američané většinou připravují placky o průměru zhruba 15 cm a o centimetrové síle. Lívance dávají na sebe, teplé je potírají máslem a zalévají javorovým sirupem. Upravit si je ale po upečení můžete podle vlastních chutí. Může se jednat o kopeček tvarohu, bílého jogurtu nebo třeba zakysané smetany a navrch ovoce podle dostupnosti. Hodí se i různá ořechová másla.

Tipy pro přípravu

Důležitá je správná konzistence těsta. Pokud bude velmi husté, budou lívance uvnitř lepkavé a nedopečené. Příliš tekuté těsto povede k tomu, že nebudou držet pohromadě a nebudou nadlehčené. Těsto tedy má být hustší, ale hezky pomalu stékat ze lžíce. Také by mělo být co nejhladší. Hezky ho rozšlehejte metličkou.

S těstem je možné si trochu pohrát. Třetinu hladké mouky lze nahradit špaldovou moukou. Chuť dodá troška mleté skořice a třeba můžeme přidat i kousky drobného ovoce.

Lívance dobře připravíte na nepřilnavé pánvičce, můžete ji trochu potřít olejem. Těsto nalévejte od středu a krouživým pohybem těsto nechte rozlít do kulatého tvaru. Lívance je třeba připravovat na středním teple. Při příliš prudkém pečení by se dobře nepropekly. Navrchu by byly tmavé a uvnitř nedopečené.

Převraťte je, až když má spodní část krásnou zlatohnědou barvu a na povrchu se začnou tvořit bublinky.

Dají se americké lívance skladovat? V dobrém stavu vydrží – po dobrém vychladnutí – asi den-dva v ledničce v dobře uzavřené misce. Lepší je ale hotové palačinky zamrazit tak, že jednotlivé kusy proložíte pečicím papírem, abyste je mohli lépe odebírat. Lívance proložené pečicím papírem naskládejte do mrazicího sáčku, dobře uzavřete a dejte do mrazáku.

Pak lívance jen nechte rozmrazit a můžete je ohřát, třeba v mikrovlnce nebo na pánvičce. V mrazničce vydrží až 3 měsíce. 

Příprava

Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: každá palačinka asi 3 min., celkem 21 min.
Náročnost: *
Počet porcí: 6-7 středních palačinek, průměr zhruba 11 cm

Ingredience

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce cukru krupice (není nutné)
  • velká špetka soli
  • 1 velké vejce
  • 3/4 hrnku mléka, plus více v případě potřeby
  • 2 lžíce rozpuštěného másla, mírně vychlazeného

Postup

V hrnku nechte rozpustit asi dvě lžíce másla. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Do hrníčku rozklepněte vejce a zalijte mlékem. Rozšlehejte, dokud se nespojí. Pak směs nalijte vajec k mouce, přidejte rozpuštěné máslo a šlehejte metličkou, dokud se nespojí. Těsto by mělo být tak akorát. Pokud by vám ale přišlo velmi husté, přilijte asi lžíci mléka.

Zahřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu a tence ji potřete olejem. Těsto nalijte na pánev a připravujte, dokud nebude spodní část zlatavě hnědá a povrch bublat. Pak lívanec otočte a opékejte znovu do zlatohněda. Netrvá to dlouho, proto je třeba být ve střehu. Než nandáte novou várku těsta, ověřte si, že je plocha pánvičky čistá (vemte si na pomoc papírovou utěrku). Ještě teplé americké lívance podávejte, třeba jen zalité javorovým sirupem.

Užijte si příjemné ráno

Lucie

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *