Možná nikoho nepřekvapí, že holandská pečená palačinka je vlastně americká. Ale to v zemi, kde připravujeme španělský ptáček, ruské vejce, nebo třeba frankfurtskou polévku, o kterých příslušné země nemají ani ponětí, naprosto chápeme. Ovšem zpátky ke snídani.
Povídá se, že název dutch baby pancake neboli holandská dětská palačinka pochází zhruba z roku 1900 z kavárny v Seattlu. Inspirovali se německými palačinkami Pfannkuchen, které jsou podobné těm našim. Dcera majitele neuměla vyslovit Deutsch (německý), tak říkala dutch (dač). A mýlka byla na světě.
Tipy pro přípravu
Jedná se o těsto ze směsi vajec, soli, mouky a mléka, s malými obměnami, které se peče na velké pánvi. Při pečení se nafoukne, vyndáním splaskne a vznikne něco jako hluboký talíř s okrajem. Dovnitř se proto hodí různé náplně. Dnes třeba varianta pomerančovo-mandlovo-jahodová. Kraj je hezky křupavý a vnitřek má silně vaječnou texturu, tak trochu se podobá pudinku.
Na co nezapomenout? Než dáte těsto na horkou pánev, nechte hezky rozehřát máslo a těsně před vložením těsta ho dostaňte do všech krajů. Pečení palačinky trvá něco málo přes 20 minut, vytvoří se zlatohnědé kraje a střed bude mírně zlatavý.
Příprava dutch baby – palačinky z trouby s jahodami
Doba přípravy: 5 min., 20 min. odležení těsta
Doba pečení: 20-25 min. na 200 °C
Náročnost: *
Počet porcí: pánvička 26 cm, 1 porce

Ingredience
- 2 velká vejce
- 80 ml (1/3 hrnku) mléka
- 1 lžíce strouhané pomerančové kůry
- 3 kapky vanilkového extraktu
- 50 g (1/3 hrnku) hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- velká špetka soli
- 2 lžíce másla na pečení
Na náplň
- zhruba 400 g jahod, nakrájených na plátky
- 1/2 hrnku mletých opražených mandlí
- 2-3 lžíce pomerančové šťávy (dle konzistence)
- 2 velké jahody na rozdrcení
- 1 lžíce třtinového cukru
Postup
V míse dobře rozšlehejte vejce s mlékem a pomerančovou kůrou. Postupně přisypávejte mouku, cukr a sůl. Nechte 20 minut odstát. Předehřejte troubu na 200 °C. Pánvičku dejte nahřát. Pak na ní nechte rozpustit máslo a rovnoměrně ho po pánvičce rozlijte.
Hotovou směs nalijte na horkou pánvičku a tu vložte do trouby. Pečte 20 minut, nebo dokud se nenafoukne a kraje nejsou dozlatova. Budou pak hezky křupavé.

Během pečení smíchejte v misce přísady na náplň. Nejdříve opražené mandle zalijte částí šťávy, přidejte cukr a jahody rozmačkejte vidličkou. Dolijte šťávy tolik, aby vznikla potírka, která půjde dobře roztírat.
Palačinku vyndejte z trouby, nandejte na ni náplň, ozdobte plátky jahod a hned se dejte do jídla. Kdybyste čekali, kraje zvlhnou a nebude to pak tak velký chuťový zážitek.
Užijte si příjemné ráno
Lucie