Posnídejte jako v Itálii. Večer upečte a ráno hezky v pohodě s kávičkou na stole si vychutnejte italský rustikální dort (variantu naší bábovky) zvaný ciambellone.
Ciambbellone vypadá jako naše bábovka, stejně tak můžeme mít řadu podob. Jako často, i tentokrát pro vás mám jeden recept a tipy na obměny.
K typické italské snídani nesmí chybět hrneček s kvalitní kávou. K tomu bývá většinou sladká snídaně. Velmi typické je právě ciambellone, které také najdete v různých kavárnách samostatně, ale i s čokoládovou nebo citronovou polevou. Ciambellone se také podává k odpolední kávě. V Itálii je tento moučník zkrátka velmi oblíbený.
Tipy pro přípravu
Ciambellone je pořádně sladkou bombou. Níže uvedený recept má menší obsah cukru, než bývá obvyklé, i tak je velmi sladký. V receptu můžeme vyměnit cukr za med.
Pro přípravu je důležité, aby jednotlivé ingredience měly pokojovou teplotu. Ciambellone snáz připravíme za pomocí mixéru, hodně ušetří práci. Šlehá se těsto a bílky.
Těsto je možné ochutit citronovou/pomerančovou kůrou, přidat můžeme i vanilkovou esenci. Mléko můžeme vyměnit za jogurt, moučník pak bude lahodnější.
Příprava italského moučníku ciambellone
Doba přípravy: 10 min.
Doba pečení: 40-50 min., 180 °C
Náročnost: *
Počet porcí: 1

Ingredience
- 100 g másla (povolené)
- 180 g cukru
- 3 žloutky
- 200 g hladké mouky
- 7 g instantního droždí
- zhruba 150-200 ml mléka pokojové teploty
- 3 bílky
Postup
Formu na bábovku nebo chlebíček vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Povolené máslo dejte do mísy, přidejte cukr a míchejte, nebo si ideálně vemte na pomoc elektrický šlehač. Mixujte, dokud nevznikne pěna, pak přidejte žloutky. Pokračujte v mixování, až se vytvoří hladký krém. Pomalu přidávejte mouku, pokaždé dobře promíchejte. Pokud je třeba, přilijte trochu mléka. Nakonec s moukou přidejte droždí. Konzistence by díky mléku měla být méně suchá, určitě by těsto nemělo být tekuté. Využijte tolik mléka, kolik potřebujete. Když ho naberete lžící, mělo by těžce spadnout do mísy.
V druhé vyšší misce vyšlehejte bílky do sněhu a opatrně je vařečkou vmíchejte do těsta. Těsto přesuňte do formy a tu vložte do trouby. Pečte asi zhruba 45-50 minut (dobu přizpůsobte vaší troubě).
Těsto při pečení nabude. Jestli je upečené, zjistíte párátkem. Pokud párátko bude po vytažení čisté, je ciambellone upečeno. Vytáhněte ho z trouby a nechte chvíli povychladnout.
Pak moučník vyklepněte z formy a nakrájejte ho. Ciambellone si můžete vychutnat teplé i studené. Když vychladne, můžete moučník uskladnit v dobře uzavíratelné misce.
Užijte si příjemné ráno
Lucie