Výborná podzimní snídaně. Jablečný crumble připravíte zhruba do 20 minut. Krásně křupe a zasytí. Můžete ho jíst teplý, třeba s pořádnou lžící bílého jogurtu.
Co je to vlastně crumble? Jedná se o teplé ovoce zapečené s drobenkou. A protože je podzim, sáhla jsem po jablkách ze zahrádky. K nim se báječně hodí skořice a hezky je doplní vlašské ořechy, med a kokos. A to je tak zhruba základ této dobroty. A z čeho že je drobenka? Základem jsou vločky, ideálně celé. Vločky jsem doplnila o zmíněné ořechy a med.
Záleží, jak budete crumble jíst. Pokud k němu nebudete nic přidávat, může být trošku hladovější. Lepší je, když směs doplníte o bílý jogurt, případně tvaroh, zakysanou smetanu. V lednici vydrží v zakryté misce uložená zvlášť jablka, zvlášť křupavá hmota, asi tři dny. Pak je lepší směs prohřát v troubě. Znovu bude hezky křupavá
Příprava jablečného crumble
Doba přípravy: 5 min.
Doba vaření: 20-25 min., pečení 180 °C
Náročnost: *
Počet porcí: 4

Ingredience
- 4 sladká jablka
- 1 lžíce skořice
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1½ hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek vlašských ořechů (nasekaných/namletých)
- 2 lžíce medu
- 1 ½ lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce vody
- 1 lžička skořice
- špetka soli
Postup
Jablka oloupejte a nakrájejte je na kostičky. Na pánvičku dejte olej, ohřejte ho na mírnou teplotu. Přidejte jablka a spolu se skořicí je chvíli smažte. Pak je nechte změknout pod pokličkou asi dvě minuty. Pokud je potřeba, přidejte lžíci vody.
Troubu předehřejte na 180 °C. Do misky nebo robotu dejte vločky, ořechy, med, sůl a vše promíchejte, aby vznikla drobivá směs. Po zmáčknutí mezi prsty se hmota slepí. Do nádoby na zapékání dejte trochu oleje a přidejte voňavá osmažená jablka a zasypte je drobivou vločkovou směsí. Dejte do trouby a pečte zhruba 15-20 minut do zezlátnutí.
Nádobu s crumble vyndejte z trouby a dejte do misek. Můžete je doplnit o jogurt, ale také třeba ořechové máslo.
Užijte si příjemné ráno
Lucie