Máte rádi houby? Já ano, a tak jsem si je dala i k snídani. Hezky pikantní na toustu. A vajíčko jako bonus navrch. Výživné. Výborné.

Hned na recept

Jasně, toto jídlo se dá připravit ze žampionů nebo zavařených, případně zamražených hub. K tomu podzim není potřeba. Ale teď chodíme do lesa a ty poklady si nosíme domů. Díky směsce hub dostanete na toast dobrotu, která bude výborná texturou i chutí.

Houbová směs je vynikající na plátcích toustového chleba, opečeného chleba, nebo na bagetce. Navrchu houbového toustu můžete dát vajíčko v podobě volského oka. Trochu to kape, ale kdo by si s tím dělal starosti, když je to tak vynikající.

Tipy pro přípravu

Čerstvé houby můžete smažit, mají pak lepší chuť. Ale ani dušené vůbec nejsou špatné. Houby jsou hodně vlhké, tekutinu nechte vyvařit. Takto připravené houby můžete dochutit čerstvým nebo sušeným česnekem, sladkou paprikou, čerstvým pepřem, tymiánem (nebo oreganem). Dosolte pokrm a můžete kápnout i trochu citronové šťávy. Je skvělé, když chuť hub není přehlušena. Na závěr můžete vše promíchat s plátkem másla a posypat pažitkou nebo petrželkou.

Příprava houbového toustu s vajíčkem

Doba přípravy: min.
Doba vaření: min.
Náročnost: *
Počet porcí: 1

Ingredience

  • 4 opečené plátky chleba dle vlastního výběru
  • lžíce řepkového oleje / sádla
  • 1 1/2 hrnku nakrájených hub
  • 1-2 velké prolisované stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř na dochucení
  • šťáva z citronu na dochucení
  • nasekaná petrželka k podávání

Postup

Připravte si houby. Očistěte je a pokrájejte na kostky. Na velké pánvi rozehřejte tuk. Po dávkách přidávejte houby a smažte je podle druhu. Žampiony stačí chvíli, hřibovité houby potřebují tepelnou úpravu alespoň 20 minut.

Přidejte papriku. Oloupejte česnek a ke konci tepelné úpravy ho přidejte k houbám, stejně jako bylinky a vypněte sporák. Můžete i mírně dochutit citronovou šťávou a přidejte plátek másla. Pokrájejte čerstvé bylinky a promíchejte je na vypnuté pánvi. 

Na další pánvičce si na olejem vytřeném dni připravte volská oka. Osolte je a opepřete čerstvě namletým pepřem Opečte si pečivo a všechny ingredience poskládejte na sebe.

Užijte si příjemné ráno

Lucie

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *