Milovníci slané snídaně určitě ocení vydatné slané muffiny s vajíčky, aromatickým sýrem a zeleninou. Jsou hodně variabilní, takže v rámci jednoho týdne si můžete dopřát hned několik chuťových variant.

Hned na recept

Tyhle vajíčkové muffiny jsou komplet hotové za půl hodiny, takže si je můžete dát teplé ráno ke snídani. Když ale vychladnou, můžete je uložit do pixly, zavřít a dát do lednice. Budete je mít hotové i na druhý den.

Tipy pro přípravu

Základem vaječných muffinů je vajíčko a sýr. Sýr je ideální zvolit výraznější, ideálně parmazán, případně cheddar. Můžete ho ale také nakombinovat s eidamem (toho dát méně).

Zelenina. V muffinech se dá také krásně využít paprika (bílá i barevná), mrkev, pórek, špenát, rukola, polníček. A samozřejmě bylinky (petrželka, tymián, pažitka).

Houby. Další ingrediencí, se kterou si můžete v muffinách pohrát, jsou houby. Do jídla se dávají uvařené (výjimkou jsou žampiony, které nepotřebují dlouhou přípravu). Ideální je směs lesních hub, vynikající jsou hřibovité (hřiby, podhříbky), ale také další houby jako lišky, kozáci… Je třeba, aby houby byly dobře připravené. Předem uvařené. Pro rychlejší využívání hub je ideální pokrájené a předvařené kousky zavařit nebo zamrazit.

Z uvedeného množství je 11 nízkých muffinů, které se u nás doma dělají do velkých silikonových formiček, naplněných zhruba do poloviny.

Příprava vajíčkových muffinů se sýrem a zeleninou

Doba přípravy: 10 min.
Doba pečení: asi 20 min. na 180 °C
Náročnost: *
Počet porcí: 11 nízkých muffinů

Ingredience

  • 4 vajíčka
  • hrst nastrouhaného sýru (parmazán, eidam, cheddar)
  • 1 malá červená paprika
  • hrst nasekaného špenátu
  • 2 lžíce uvařených pokrájených hub
  • pepř
  • případně sůl (pokud nebude parmazán)

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Vajíčka rozklepněte do misky a prošlehejte je. Sýr nastrouhejte a přidejte do mísy. Vložte tam i houby, špenát omyjte a pokrájejte. Opepřete a pokud jste dávali eidam, bude třeba i trochu přisolit. Promíchejte. Obsah nalijte zhruba do poloviny formiček a ty na plech. Plný plech dejte do trouby a pečte asi 20 minut do zezlátnutí.

Plech vyndejte a nechte chvíli vystydnout. Pokud máte silikonové formičky na muffiny, zkrátka formičku jen obraťte a muffin sám vyklouzne. Krása!

Užijte si příjemné ráno

Lucie

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *