Šedé období nás začíná válcovat. Zastavit ho můžeme barvami. Připravte si ráno tyto krásně zelené špenátové palačinky, proložte je šunkou a mozzarellou a navrchu nechte trůnit vajíčko.
Jednoduché a krásně barevné jídlo, které báječně zpříjemní ráno. Alespoň u mě to tak bylo. Osvěžující zelená palačinka je jiná jen vizuálně, na chuti se téměř nic nemění.
Tipy pro přípravu
Při přípravě jsem využila čerstvý baby špenát. Můžete ale sáhnout i po tom mraženém. Nechte ho přirozeně povolit, pokud pospícháte, spařte ho horkou vodou. Nezapomeňte pak ale dobře vymačkat ze špenátu vodu. Pokud máte špenát čerstvý, nemusíte s ním dělat nic navíc. Kromě omytí.
Jinak se s těstem na palačinky pracuje tak, jak jste zvyklí. Aby se aktivoval lepek v mouce a těsto bylo kvalitnější, je potřeba nechat odpočinout. Mísu s těstem uzavřete a nechte alespoň 20 minut v lednici. Pokud ale ráno pospícháte, klidně ho nechte v lednici přes noc. Delší odležení mu prospěje.
Může se stát, že se těsto bude špatně roztékat, pak je třeba přidat mléko. Jestliže se ale palačinky při obracení trhají, je příliš řídké a potřebuje zahustit moukou. V obou případech důkladně promíchejte.
Příprava zelené špenátové palačinky s vajíčkem, šunkou a sýrem
Doba přípravy: 7 min.
Doba vaření: 20 min.
Náročnost: *
Počet porcí: asi 5 palačinek

Ingredience
- 40 g čerstvého špenátu
- 1 hrnku (250 ml) mléka
- 1 vejce
- 1/2 hrnku hladké mouky
- špetka soli
- troška tuku na vytření pánvičky (ideálně sádlo)
- 5 plátků šunky
- mozzarella
Postup
Špenát dejte do mixéru, rozklepněte k němu vejce a rozmixujte. Pak postupně nalévejte mléko (nemusíte dolít vše, případně lze později přidat) a přisypejte mouku a špetku soli. Vyšlehejte do těsta s palačinkovou konzistencí. Nechte alespoň 20 minut odstát, aby se aktivoval lepek. Pokud bude pak potřeba (každá mouka saje jinak), můžete dolít mléko (případně větší množství), aby vznikla požadovaná hustota těsta.
Rozpalte pánev. Můžete ji vytřít troškou sádla, ale pokud máte kvalitní pánvičku s nepřilnavým povrchem, nebudete ani tuk potřebovat. Nalijte tenkou vrstvu těsta a nechte opéct. Když spodní část zezlátne, tak ji otočte a opečte i druhou stranu.
Na vedlejší pánvi si připravte trochu tuku a rozklepněte do něj vajíčko. Osolte ho a opepřete a přichystejte „volské oko“.
Palačinku přehněte, do středu dejte plátek šunky a plátek mozzarelly. Na palačinku uvelebte vajíčko.
Užijte si příjemné ráno
Lucie